Gratis verzending bij orders vanaf €50,-

Gratis verzending bij orders vanaf €50,-

    • Geen producten in de winkelwagen.
Rechtstreeks van de kweker

Rechtstreeks van de kweker

Rechtstreeks van de kweker

Op een duurzame manier gekweekt

Rechtstreeks van de kweker

Binnen 1/2 werkdagen in huis

Verzorgingstips

  • Home

Verzorging

Lekker bezig! Jij hebt op deze pagina geklikt en dit betekent dat jij goed voor jouw cactus(sen) en/of vetplant(en) wilt gaan zorgen. Er wordt vaak gedacht dat een plant lastig te verzorgen is, maar niets is minder waar. Doordat er zoveel verschillende planten zijn, is er enorm veel informatie beschikbaar. Iedere plant heeft namelijk zijn eigen wensen. De kans is vrij groot dat de verkeerde verzorgingstips worden toegepast op jouw groene parel! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hopelijk ben je niet geschrokken?! Want door de aanschaf van jouw cactus(sen) en/of vetplant(en) heb jij namelijk één van de meest onderhoudsvriendelijkste planten in huis gehaald, een win-win als je het ons vraagt! Maak hieronder een keuze tussen een cactus en een vetplant en wij verzorgen jou van de juiste informatie.

Ik wil mijn

Verzorgen

De verzorging van een cactus

Gefeliciteerd met jouw cactus! Wij hebben alle informatie voor je verzameld. Bekijk hieronder de informatie zodat jij jouw cactus op een juiste manier kan verzorgen.

Licht

Licht

De cactus is een échte liefhebber van het licht! Wij adviseren dan ook om de cactus op een plek te zetten waar veel natuurlijk licht te vinden is. Zo’n plek kan bijvoorbeeld de eettafel of de vensterbank zijn. Enkele soorten kunnen zelfs in de volle zon staan. Als je een cactus buiten wilt zetten, laat hem dan eerst even wennen op een plek met wat schaduw. Een cactus is immers niets anders gewend vanuit zijn oorspronkelijke leefomgeving in Midden- en Zuid-Amerika. Het is om deze reden dan ook onverstandig om een cactus binnen op een donkere plek of in de schaduw te zetten. De kans is dan groot dat jullie niet lang van elkaar zullen gaan genieten!
Water

Water

De cactus staat bekend als een plant die weinig water nodig heeft, en dit klopt! Zodra je een cactus te veel water geeft, blijft hij met zijn wortels in de natte grond staan waardoor de kans groot is dat hij zal gaan rotten. Als dit rottingsproces is gestart, is het superlastig om dit te stoppen. Dit wil jij jouw groene vriend toch niet aandoen? Wij adviseren daarom om jouw cactus vanaf maart tot en met september 1x per 2 weken water te geven. Dit is namelijk de periode waarin jouw cactus zal gaan groeien. In de overige maanden, dus vanaf oktober tot en met februari, is een cactus tevreden als je hem 1x per maand water geeft. Als je een cactus water geeft, zorg er dan altijd voor dat de grond waarin hij staat volledig is uitgedroogd. Zo boots je zijn oorspronkelijke leefomgeving na en zeg nou zelf, iedereen voelt zich toch meer op zijn gemakt als hij zichzelf thuis voelt?
Verpotten

Verpotten

Net zoals wij dat doen, groeit een cactus ook weleens uit zijn schoenen. Bij een cactus gebeurt dit ongeveer om de 2 jaar. Op dat moment is het verstandig om de cactus te verpotten naar een grotere pot zodat hij lekker verder kan groeien. Het is belangrijk dat je dit in het voorjaar doet, want dan is de cactus op z’n sterkst. Let hierbij op dat je altijd een pot gebruikt met een gat in de onderkant, zodat het overtollige water kan weglopen en de cactus niet kan gaan rotten. Om het verpotten zo succesvol mogelijk te laten verlopen, adviseren wij om cactusgrond of potgrond voor bloeiende planten te gebruiken. Als je dit doet, zal jouw cactus blijven stralen.
Voeding

Voeding

Een cactus is een plant die prima uit de voeten kan zonder extra voeding, maar hij kan dit zeker wel waarderen. Iets lekkers op zijn tijd, daar zegt toch niemand ‘Nee’ tegen? Zorg er wel voor dat je de cactus in de juiste periode van kunstmest voorziet. Wij adviseren om de cactus in de groeiperiode, dus vanaf maart tot en met september, 1x per 6 weken van extra voeding te voorzien. In de wintermaanden is het geven van extra voeding niet nodig.

Cactussen verzorgtips

Groepen

Groepen

Zet cactussen ook eens in grotere groepen.
Water

Water

Sproei cactussen ook eens af met water.
Witte haren

Witte haren

Geef cactussen met witte haren altijd van onderaf water.
Huiskamer

Huiskamer

De cactus is een plant die het naar zijn zin heeft in de huiskamer.

De verzorging van een vetplant

Gefeliciteerd met jouw vetplant! Wij hebben alle informatie voor je verzameld. Bekijk hieronder de informatie zodat jij jouw vetplant op een juiste manier kan verzorgen.

Licht

Licht

De vetplant is verliefd op licht! Het is voor een vetplant dan ook essentieel dat hij op een plaats staat waar veel natuurlijk licht te vinden is. Door de vetplant op een lichte plaats te zetten, behoudt hij zijn natuurlijke kleur. Dit wil je, want de kleur is ten slotte één van de redenen waarom je deze parel hebt gekocht. Vetplanten worden ook vaak gebruikt in tuinen of op het terras, maar ze zijn niet winterhard! Een vetplant met harig blad of met poeder op de bladeren kan beter niet buiten worden gezet. Als je jouw vriend wel buiten zet, zet hem dan eerst even in de schaduw zodat hij kan wennen en niet zal verbranden. Onze huid moet ten slotte ook wennen als de zon weer gaat schijnen, dus verzorg de vetplant eigenlijk net als je eigen huid.
Water

Water

De vetplant is geen groot fan van water! Een vetplant is vanwege zijn oorspronkelijke leefgebied gewend aan weinig water en dus is het aan jou de taak om dit zo goed mogelijk na te bootsen. Een vetplant neemt niet meer water op dan dat hij nodig heeft. Geef een vetplant daarom nooit te veel water, want hierdoor kan de plant gaan rotten en dit is lastig te stoppen. Het is daarom belangrijk dat je een vetplant alleen water geeft zodra de grond waar hij in staat volledig is uitgedroogd. De vetplant zal van maart tot en met september gaan groeien. In deze periode adviseren wij om jouw vriend 1x per 2 weken water te geven. Zodra het kouder wordt, dus van oktober tot en met februari, vindt de vetplant het prima als hij nog maar 1x per maand water krijgt. Door dit te doen, zal de vetplant zich op zijn gemak gaan voelen bij jou thuis en dat is natuurlijk wat jij wilt bereiken. Pas echter op met het geven van kalkhoudend water, het is hierdoor mogelijk dat er bladvlekken op jouw vetplant ontstaan.
Verpotten

Verpotten

Een vetplant heeft een fijne leefomgeving nodig waarin hij zichzelf kan ontwikkelen. Het is daarom ongeveer 1x per 2 jaar nodig om hem te verpotten naar een grotere pot. Gebruik hiervoor altijd een pot met een gat in de onderkant. Op deze manier kan het overtollige water altijd weglopen en zal de vetplant niet gaan rotten. Het is essentieel om de vetplant in het voorjaar te verpotten, want dan is de vetplant aan het groeien én dus op zijn sterkst. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat hij het ook in zijn nieuwe leefomgeving naar zijn zin gaat hebben. Gebruik bij het verpotten altijd cactusgrond of potgrond voor bloeiende planten, want dat vindt de vetplant gewoon heel fijn!
Voeding

Voeding

Een vetplant is vanuit de natuur gewend dat hij geen extra voeding krijgt, maar hij vindt dit op zijn tijd toch erg fijn! Het is erg belangrijk dat als je een vetplant van kunstmest voorziet, dat je dit doet in de groeiperiode, dus vanaf maart tot en met september. Het is voldoende om dit 1x per 6 weken te doen. Geef niet te veel kunstmest, want anders krijgt de vetplant last van een opgeblazen gevoel en dat gun je niemand! In de overige maanden houdt de vetplant zich rustig als het om groeien gaat, dus dan heeft het geven van kunstmest geen zin.

Vetplanten verzorgtips

Water

Water

Kijk uit met het geven van kalkhoudend water, hierdoor ontstaan bladvlekken.
Licht

Licht

Geef vetplanten veel licht. Door Uv-straling blijven de planten beter op kleur.
Weer

Weer

Bij vorstvrij weer kunnen vetplanten goed buiten staan.
Buiten zetten

Buiten zetten

Als de planten naar buiten gaan, zet deze dan niet in de volle zon. Laat ze eerst een beetje wennen op een plek in de schaduw.