Gratis verzending bij orders vanaf €50,-

Gratis verzending bij orders vanaf €50,-

    • Geen producten in de winkelwagen.

Blog

Test
Brandschade, een veel voorkomende beschadiging aan een plant die ook nog eens eenvoudig op te lopen is als hij niet op de juiste manier wordt behandeld. Daarnaast is brandschade vaak een blijvende beschadiging, tenzij de verbrande bladeren worden verwijderd. Dit wil je natuurlijk voorkomen en dus reden genoeg om deze blog te lezen waarin wij je alles vertellen over brandschade bij cactussen en vetplanten.
 

Heb je eindelijk jouw favoriete cactus/vetplant gespot? Dan is de kans groot dat je deze direct mee naar huis hebt genomen en hem op het mooiste plekje in de kamer of in de tuin heb gezet. Logisch, maar dit is niet altijd het beste om te doen! Voordat we hier verder op inzoomen, kijken we eerst naar de leefomgeving waarin cactussen en vetplanten worden gekweekt. 

De cactussen en vetplanten die wij verkopen, kopen wij in bij Handelskwekerij Ubink bv. Dit is een familiebedrijf dat zichzelf sinds 1927 bezighoudt met het kweken van cactussen en vetplanten. De natuurlijke leefomgeving van cactussen en vetplanten wordt hier zo goed mogelijk nagebootst om kwalitatief de beste planten te kweken. Dit wordt mede gedaan op het Canarische eiland, Tenerife. De temperatuur in deze kassen ligt hoog en de luchtvochtigheid is laag. Daarnaast worden de cactussen en vetplanten vrijwel de hele dag blootgesteld aan uv-straling, echter ook in de kas worden de planten in de zomer beschermd tegen direct zonlicht middels een schermdoek en door het verduisteren van de kas middels krijt op het glas. Nu denk je vast: ‘Ik kan mijn cactussen en vetplanten dan toch prima direct in het volle zonlicht zetten’? Dat is dus niet waar.  

Een cactus/vetplant moet je namelijk eerst altijd laten wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Als je een cactus/vetplant binnen wilt zetten, zet hem dan eerst altijd op een lichte plek. Alleen niet in de volle zon! Voor buiten geldt dat je een cactus/vetplant eerst enkele weken in de schaduw moet zetten, voordat je hem in de volle zon kan zetten. Als je dit wél doet, kan brandschade ontstaan!  

Brandschade ontstaat als een cactus/vetplant te veel direct zonlicht krijgt, terwijl hij nog niet aan zijn nieuwe leefomgeving is gewend of hij onvoldoende water in zijn bladeren heeft opgeslagen. Hierdoor is het voor de plant niet mogelijk om brandschade te voorkomen. De bladeren kunnen hierdoor verbanden en veranderen van kleur, zoals op de foto duidelijk te zien is bij deze Aloë peglerae. Als je deze bladeren niet verwijdert, zullen deze brandvlekken altijd zichtbaar blijven. Het is dus belangrijk om de cactus/vetplant goed te behandelen, want dit is natuurlijk niet wat je wilt.

Nog even een korte samenvatting: 

  • Brandschade wordt veroorzaakt door teveel direct zonlicht én onvoldoende opgeslagen water in de bladeren van een cactus/vetplant.  
  • Brandschade is te voorkomen door een plant eerst enkele weken op een neutrale plek aan zijn nieuwe leefomgeving te laten wennen. Dit is voor binnen een lichte plek en voor buiten een plek in de schaduw.  
  • Brandschade is een blijvende beschadiging en gaat alleen weg als de beschadigde bladeren van de cactus/vetplant worden verwijderd. 

 


?