Gratis verzending bij orders vanaf €50,-

Gratis verzending bij orders vanaf €50,-

    • Geen producten in de winkelwagen.
Rechtstreeks van de kweker

Rechtstreeks van de kweker

Rechtstreeks van de kweker

Op een duurzame manier gekweekt

Rechtstreeks van de kweker

Binnen 1/2 werkdagen in huis

Tequila! Dit is wat je erover moet weten…

Ontwerp zonder titel
Een zoete agavesmaak en, bij overmatige inname, de volgende ochtend wakker worden met hoofdpijn. Dit zijn enkele onderwerpen die worden genoemd als er wordt gevraagd naar de Mexicaanse tequila. Dit en veel meer andere informatie is te lezen in deze blog over tequila.

 

 

Waar de naam van tequila vandaan komt is eenvoudig te achterhalen als we je vertellen dat deze mescal – een verzamelnaam voor alle gedestilleerde dranken uit het sap van een Agave, en tequila is er daar één van – gemaakt wordt van de Agave tequilana. Deze Agave is beter bekend als de blauwe agave en groeit in het westen van Mexico. Sinds enkele jaren wordt tequila daadwerkelijk tequila genoemd als dit in de 181 geselecteerde van de 2.438 Mexicaanse gemeenten wordt gekweekt en gedestilleerd. Als dit niet zo is, dan wordt het door de EU niet aangeduid als tequila.

Een tequila moet dus gemaakt worden in één van de geselecteerde Mexicaanse gemeenten, maar daarnaast moet een tequila ook uit minimaal 51% agavesap bestaan. Hoe hoger het percentage agavesap, hoe hoger de kwaliteit van de tequila! Het overige percentage is vaak een destillaat van suikerriet. Als dit het geval is, dan wordt de tequila een ‘mixto’ genoemd.

Uitspraak: Het is ‘te-kie-ja’ en geen ‘te-kiel-ja’!

 

Het is nu dus bekend waar de tequila vandaan komt én waar het uit moet bestaan. Er zijn uiteraard ook verschillende soorten tequila. Dit verschil zit hem met name in de rijpingsperiode van de tequila:

  • Tequila ‘Plata’ = dit soort heeft geen rijpingsperiode
  • Tequila ‘Blanca’ = dit soort heeft een rijpingsperiode van maximaal 2 maanden
  • Tequila ‘Reposado’ = dit soort heeft een rijpingsperiode van minimaal 2 maanden
  • Tequila ‘Añejo’ = dit soort heeft een rijpingsperiode van minimaal 1 jaar

Hoe donkerder de kleur van de tequila, hoe langer de rijpingsperiode van de tequila is geweest. Sommige producenten van ‘neppe’ tequila – deze producenten voldoen dus niet aan de gestelde voorwaarden – voegen karamel toe aan hun tequila om zo een donkerdere kleur te krijgen, waardoor het lijkt alsof de tequila ouder is dan dat hij daadwerkelijk is. Als consument is het dus belangrijk om hierop te letten.

Zo, nu heb je voldoende kennis over tequila! Het is nu tijd om naar de plaatselijke slijterij te gaan en een flesje te kopen… Salud!

 

?